Komsa skole en flerkulturell skole. - Fagforbundet

Komsa skole en flerkulturell skole.

  • maretannanilsdattereira2019.jpg

Komsa skole i Alta er en flerkulturell skole med bl.a. egen samisk klasse for alderstrinnet 3. – 7. klasse. Samefolkets dag ble behørig markert på en flott måte.

Yrkesseksjon kirke kultur og oppvekst var på arbeidsplassbesøk på Komsa skole den 6. februar, da hele resten av Finnmark og resten av landet står på hode. Samenes nasjonaldag er en stor dag for den samiske befolkningen men også for oss andre i landet.

Komsa skole er en flerkulturell skole med egen samisk klasse, der all undervisning foregår på samisk. Skolen har 7 - 10 forskjellige nasjonaliteter (dette varierer), de har også en flerkulturell velkomstklasse, der barn med ulike minoritetsbakgrunn strter med den førte undervisning.

"I dag den 6. februar er det flere aktiviteter på skolen vår" sier vår tillitsvalgt Isak EIra Thomassen som jobber på skolen. Han nevner følgende:

  • Flagheising med sangen "Sàmi àlbmotbeaicci jàvlla" av Magnus Vuolab.
  • Eventyrstund med samiske eventyr.
  • Skallekasting.
  • Aking med reinskinn og det å lære seg å kle på kofte.

Inne i klasserommet er det Maret Anna Nilsdatter Eira som underviser om joik. Hun fremstiller joiken på en fantastisk måte for barna, der hun jiker samtidig som hun bruker sitt kroppspråk. hun foklarer hvorfor kroppsspråket kan leses gjennom joik. Hvordan små barn oppfatter joik, den stimulerer barn. Joik er nært naturenog mange også barn får egne joiker. Dette er med å skape personlighet hos barnet, de lærer seg å være stolt av språket, kulturen og engen identiet.

tekst; Jorunn Mikkelsen