Ungdom med tæl - Fagforbundet

Ungdom med tæl

img_0134.jpg

Raymond André Jomisko er ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Finnmark, og vårt nyeste tilskudd av godkjente veiledere.

«En lærerik uke er over» skriver Raymond på sin Facbookside etter å ha bestått Fagforbundets veilederskolering. Han har akkurat avsluttet 4 dager med skolering innenfor pedagogikk, veiledermetodikk, kommunikasjon og mange praktiske øvelser.

Raymond med kursbevis
Raymond med kursbevis (Foto: Kristoffer Andreassen Tandberg)

Tillitsvalgt = å gjøre en forskjell

Fagforbundet har mange dyktige tillitsvalgte. Noen av dem benyttes også i skoleringen av nye tillitsvalgte, i en slags «livets sirkel» i Fagforbundet, men hvorfor velger noen å nettopp bli tillitsvalgte? – Vi spurte Raymond.

- Jeg vil gjøre en forskjell for ungdom!, svarer Raymond kontant. – Jeg visste så å si ingenting om rettigheter og plikter i arbeidslivet da jeg var ferdig med skolen, og sånn tror jeg mange andre ungdom også har det. Vi burde påvirke samfunnet slik at flere er forberedt på det som kreves og at man har kjennskap til lover og rettigheter, der vil jeg gjerne være med å bidra, sier Raymond. Engasjementet lyser i øynene når Raymond snakker om ungdom og arbeidslivet.

Lærer masse hele tiden

Raymond ble valgt som ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Vadsø på årsmøte i 2015, og valgt inn i ungdomsutvalget i Fagforbundet Finnmark. Livssituasjonen til ungdom kan endre seg raskt, og plutselig hadde alle som sto over Raymond i ungdomsutvalget på fylket havnet andre steder. Raymond er en tøffing og tok utfordringen med å bli konstituert som ungdomstillitsvalgt på fylkesnivå senhøsten 2015.

- Det gikk veldig fort og det er mye å sette seg inn i. Nå føler jeg at jeg er kommet mer «på banen» og kan drive praktisk ungdomsarbeid, vi har mange planer og jeg gleder meg til fortsettelsen dersom jeg blir gjenvalgt på Fylkesmøtet (våren 2017 red.adm), sier Raymond.

– Nå har jeg også fått medlemmer som har kommet dirkete til meg med spørsmål, og det er en artig tillitserklæring. Det er masse jeg ikke kan svare på direkte, men jeg lærer noe nytt hele tiden. Som oftest finner vi ut av det med hjelp av tariffavtalen eller hovedavtalen, sier Raymond.

Veien videre

- Nå har har jeg tatt første skritt på veien for å kunne holde kurs for andre medlemmer. Det neste blir veilederskolering i Fase 1 som jeg skal ta i midten av november. Jeg håper det blir et kurs innenfor temaet «Ungdomsarbeid», men uansett så satser jeg på at vi får til et kurs for ungdom i 2017, sier Raymond.

Raymond har mange tanker om ungdomsarbeid
Raymond har mange tanker om ungdomsarbeid (Foto: Kristoffer Andreassen Tandberg)

Andre ungdom må gjerne ta kontakt

De aller fleste fagforeninger har ungdomstillitsvalgt, men en del opplever at det er vanskelig å få til et ungdomsutvalg og skikkelig ungdomsarbeid.

- Det er bare å ta kontakt med meg om man ønsker spesifikk hjelp til ungdomsarbeidet. Jeg kan ikke gjøre jobben for dem, men jeg vil gjerne bidra til at alle fagforeninger får opp et utvalg. Nå kan vi holde kurs, samlinger og kanskje andre aktiviteter som vil gi «en boost» i ungdomsarbeidet. Ingen spørsmål er for dumme, vi vil jo alle det samme, at Fagforbundet fortsatt skal være verdens beste fagforening, sier Raymond.