Tillitsvalgt og innvandrer - Fagforbundet

Tillitsvalgt og innvandrer

Møt Mihaela Balasa fra Romania. Bor og jobber i Kvalsund, og aktiv i Fagforbundet.

Det er mange årsaker til at folk kommer til Norge, enten det er permanent eller midlertidig. For mange som kommer til Norge, kan fagforeninger være et ganske ukjent terreng. Vi har tatt en prat med Mihaela Balasa (35) i Kvalsund som kommer fra Romania og har vært i Norge i snart 4 år.

-Jeg valgte Fagforbundet etter at jeg hadde søkt på internett hvor jeg burde være organisert, sier Mihaela. -Vi opplevde at tillitsvalgte fra Fagforbundet kom på arbeidsplassbesøk, og at de fleste på arbeidsplassen var organisert i Fagforbundet.

 

Nytt land - nye muligheter

Hvilket forhold hadde du til fagforeninger før du kom til Norge?

- Jeg hadde et godt forhold til arbeidstakerorganisasjoner i Romania, har lært at det er trygt og lønnsomt å være organisert.

Hva er de største utfordringene for å få flere med minoritetsbakgrunn til å organisere seg?

- Fordi mange kommer fra land der de har dårlig erfaring med å være organisert, som for eksempel; er organisasjonen korrupt? De har blitt dårlig behandlet, tørr ikke å si hva de mener og er redd for å miste jobben sin. De ser at de MÅ betale for å være organisert, dette er et problem og skaper tanker om hvor lønnsomt kan dette være? Hva får jeg igjen for det? Hvor går pengene ? Dette vet ikke nyankomne ansatte med minoritetsbakgrunn. Språk og kultur er et stort hinder for å organisere folk.

Fagforbundet spiller en rolle i den politiske debatten i Norge

Fagforbundet er aktivt med i valgkamper, hva syntes du om det?

- Det synes jeg er kjempebra. Fordi vi har mulighet til å være med å bestemme, og påvirke det som er viktig. For å få gjennomslag for Fagforbundets meninger.

Anbefaler du andre med minoritetsbakgrunn til å bli aktive i Fagforbundet?

- Jeg vil anbefale det for alle, fordi man lærer mye. Dersom man er med kan man være med å bidra, være med å ta avgjørelser om enkle ting eks. lønnsutvikling. Du må være villig til å hjelpe til å få noe tilbake. Det er logisk du må gi noe, for å få noe.

 

Hva er de viktigste sakene for deg i valgkampen?

- Det er tre ting; Utdanning, tilbud om utdanning til alle som ønsker, på hjemplass eller i nærheten. Helse og omsorg, utvikle tilbudet til eldre bedre; flere rom på sykehjemmet og øke bemanning. Innvandring, viktig med språkkurs, sosial arena, mer / bedre innflytelse i samfunnet.